Hideg mél

Ez a munkakeresési módszer viszonylag új, tehát még működhet. Most kaptam meg a leírását Barnabástól, Nyugat-Ausztráliából:

Három éve érkeztem Ausztráliába építőmérnöki diplomával és minimális tapasztalattal. Mivel nagyon szerettem volna a szakmámban dolgozni el is kezdtem munkat keresni Sydneyben. Ahogy az összes bevándorló, én is a seek-en és hasonló portálokon, valamint fejvadászokon keresztül próbálkoztam. Sikeresen munkát talátam egy ismerősön keresztül. 8 hónap után pakoltam és átköltöztem a nyugati partra. Ismét munkát kezdtem keresni és találtam is a bányaiparban. Egy expón megismerkedtem az egyik cég vezetőjével és fel is vettek. Sajnos másfél év után rengeteg kollégámmal együtt elengedtek, ahogy az építőipar lelassult a bányák körül. Nagyon nehéz időszak volt számomra és szinte semmi munkalehetőség nem volt meghirdetve. Valamit ki kellett találnom. Ekkor egy éve már jártam egy ún. Career coach-hoz, aki segített munkahelyi viszonyok megoldásában, ötleteket és tippeket adott hogyan fejlesszem magam a munkában, karrier építésben, valamint munkakeresésben. Segítségével rájöttem, hogy én eddig egy munkát sem kaptam internetes hirdetéseken keresztül. Itt jön képbe a technika, amit elsajátítottam.

Először is meg kell értened, hogy a HR-os emberkéknek a cégen belül nincs hatalma felvenni senkit. Ők csak javasolnak embereket. Kinek van hatalma? A vezérigazgatónak és a CEO-nak. Szóval őket céloztam meg. A módszert cold email-nek, szabad fordításban hideg emailnek hívják. Ez abból áll, hogy ismeretlenként írsz egy email a cégen belül egy vezető beosztásban lévő személynek. A Forbes magazin oldalán van erről egy nagyszerű cikk ami nekem rengeteget segitett. A cikk részletesen leírja hogyan kell egy emailt leírni. Ezt elolvashatjátok itt:

http://www.forbes.com/sites/francesbridges/2013/08/01/how-to-write-a-cold-e-mail/

Én a saját tapasztalataimat osztanám meg:

  • Gondold végig mit szeretnél csinálni, keresd ki az angol megfelelőjét és gondold végig miben vagy nagyon jó és ezt hogyan lehet eladni (ha készítel egy ún. elevator pitch/speech-et az csak javadra válhat)

  • Keresd ki a cégeket ahol szeretnél dolgozni. Nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség. Google segít, de ha problémád van, akkor próbáld a következőt. Keresd ki a foglalkozásod ausztráliai testületét (pl. Engineers Australia mérnököknek) és ott keress rá azokra a cégekre, amik a szakmádhoz közel állnak.

  • Nem tudod mi a cég vezérigazgatójának a neve? Semmi probléma. A cég oldalán nagy valószínűséggel rajta van a vezetőség neve és pozíciója. Ha nem, akkor próbád meg kikeresni a városod internetes bizniszújságát (WA-ben ez a Business News WA). Keresd ki a céget a kulcsszavakkal és ha például nyertek projektet, akkor a vezérigazgató biztosan írt az Australian Stock Exchange-re (ASX) egy kijelentést, hogy a cégük nyert. Megvan a név, gratulálok!

  • Most az emailcím kell. Ez egy kicsit trükkös. Nagyon ritka, hogy megtalálod az interneten. Ha nincs meg akkor én úgy csinálom, hogy a cég honlapján kikeresem azt a részt, ahol a kapcsolatot fel lehet venni a céggel. Innen megtudod a cég email címét, például az Acme cégnek a következőképpen nézhet ki az emailcíme : @acme.com.au. A személy nevével kombinálni kell. Jon Paul a következő email címekkel rendelkezhet: jpaul, jonpaul, jon.paul, j.paul stb. Ezt próbálgatni kell.

  • Most jön az első nehéz lépcső. Olyan emailt írni ami rövid, 2 perc alatt el lehet olvasni és tartalmazza azokat a részeket ami a fenti linkben van.

  • Nagyon fontos! Soha, de soha ne írd az emailbe, hogy munkát keresel. Fogd fel, hogy te itt ismerkedsz és nem munkát keresel. Ha beleírod az emailbe a munka szót, akkor legfeljebb annyit visszaírnak, hogy menj a cég oldalára ott keress, vagy nem keresnek senkit.

  • Most ideje a személyről minél többet megtudni. Google és LinkedIN sokat segítenek ebben. Készülj fel a személyből és a cégből 100%-osan. Mit szeretnek, hol publikálnak és mit, hol tanultak, mit dolgoztak karrierjük során, mi a hobbijuk stb.

  • Minden egyes személynek külön emailt írok, nem küldöm el ugyan azt az emailt kétszer

  • Mindig a legfelsőbb pozícióban lévő embereknek írok. Mivel ezek az emberek naponta több száz, akár ezer emailt kapnak, ezért nagyon fontos, hogy jó tárgyat írj az emailbe. Hétfőn és pénteken ne írj email. Tapasztalatból kedd és szerda reggel a legjobb 7-8 óra között.

  • Elküldtél egy jó emailt, gratulálok! Most kezdődik a munka java. 5-7 munkanap után írj egy sort, hogy még mindig várod a választ. Az emberek 80%-a nekem erre az emailre írt vissza. Ne add fel. 2-3 hét múlva ismét írj, ha nem válaszol, ne add fel!

  • Nekem a megkeresett személyek 47%-a visszaírt. Nem rossz arány. Nem mindenki írt vissza pozitívan, de voltak olyanok, akiknél meg tudtam fordítani a szituációt és találkoztam velük. Flekszibilisnek kell lenned, akkor találkozol velük amikor és ahol nekik megfelel. Ha nemet mondasz nagy valószínűséggel nem lesz második lehetőséged.

  • Találkozó. Dióhéjban annyi, hogy ne feledd el te kerested meg a személyt, ismerkedni szeretnél és ne hozd fel a munkakeresést. Ha szimpatikus leszel úgyis rákérdeznek, mert tudják hogy munkát keresel. Készülj fel a cégből, a személyből és legyen pár értelmes kérdésed. Én nekem mindig van 3 kérdésem, amit mindenkitől megkérdek és számomra fontosak.

  • Végül a találkozó utá írj egy kedves email, hogy köszönöd a lehetőséget és megtiszteltetve érzed magad. Én mindenkinek írok 3-4 havonta emailt, gratulálok az új kinevezéshez, munkához, esetleg karácsonyhoz vagy más ünnepekhez. Így nem felejtenek el.

Számomra ez a módszer új munkához segített hozzá és rengeteg embert megismertem. Valaki régen a következőt mondta: „Kérjetek és kaptok, kopogtassatok és ajtót nyitnak.” Nagyon igaza van. Ha szükséged lenne részletesebb információra Bertók Zoli megadhatja az elérhetőségeimet. Sok sikert!

Standard