Fenyegetés

Ilyen cikkek megjelentetésével és tévétudósításokkal harcol a Bevándorlási Hivatal a név-házasságok ellen. 1000 házastársi vízumot máris visszavontak, mert hamis adatokra épült a vízumkérelem, az állítólagos házastársak nem is éltek együtt.

2010 óta 1000 vízum. Hát ez semmi. Ebben az időszakban kb. 200 ezer házastársi vízumot adtak ki. A lebukási arány tehát csak 0,5%.

Megnyugodhatunk hát? Nem. A hivatal még csak az elején tart a dolognak, fenyegetéssel próbálja elriasztani a bátor vállalkozókat. Ez jó módszer, nem kerül semmibe és valóban elriaszt néhányat, de csak néhányat. Bob Birrel professzort is megszólaltatták. Róla azt kell tudnunk, hogy a melbourne-i Monash Egyetem demográfiai intézetét vezeti és a konzervatív kormányok mindig adtak a szakvéleményére. Elég a fényképét kitenni az újságba és már attól megriadnak a csalók.

Ha ez a riogatás hatástalannak bizonyul, akkor veszik elő a komolyabb módszereket. Ezek hatásosak, de miattuk tovább lassul az ügyintézés, tehát az ártatlanok is megszenvedik. Arról már nem is beszélve, hogy éppen azok szoktak gyanúsan viselkedni, akik teljesen valódi párkapcsolatban élnek, csak éppen tartanak a hivataltól és nem bírják elviselni, hogy az a magánéletükben turkáljon.

A házastársi vízumok száma a 90-es évek eleje óta megduplázódott, mára eléri az évi 50 ezret. Ausztráliában minden harmadik házasság külföldivel köttetik.

link

 

Standard