457-es szigorítás jön

Egyelőre csak törvény-előkészítés. A munkáltatókat arra kötelezik majd, hogy felmérjék a munkaerő-piaci helyzetet, mielőtt 457-esre szponzorálnának egy külföldit. (Ilyen már volt régebben. Hirdetni kellett az állást.)

A Bevándorlási Hivatal szigorúbban léphet fel a szabályszegő munkáltatók ellen. Többek között egy külön feljelentő-telefonszámot is létesítenek majd, ahol bárki feljelentheti majd a munkáltatót. (A jelenlegi telefonszám erre tökéletesen megfelel, de hát valami újat kell csinálni.)

Az állását vesztett 457-es jelenleg 28 napon belül új szponzort talál, vagy repülhet az országból. Ezt a szűk időkeretet kitolják majd 90 napra. (Ilyen is volt már.)

A munkáltatók a bérjegyzék 1-2 %-át kötelesek lesznek az ausztrál alkalmazottak képzésére fordítani, de nem csak a vízum kiadása előtti egy évben, hanem a vízum teljes futamidejére, ami rendszerint 4 év. (Ez simán megötszörözi a külföldi munkaerő felvétele miatti kiadásokat, ami igazán akkor számít, ha egy nagy cég, ahol sok ausztrál alkalmazott van, egyszerre csak 1 (egy) külföldit akar szponzorálni. Azt ugye mondanom sem kell, hogy az egész számítási rendszer aránytalan: ha egy kétfős cég szponzorál, akkor a két fő fizetésének 2%-át kell képzésre fordítani, ami egy főre vetítve csak 4%. Ha egy százfős cég akarja ugyanezt, akkor 100×2%-ot kell elkölteni, ami egy főre vetítve már 200%. Ez természetesen abszurd módon drágává teszi a külföldi felvételét. Na, ezt most megötszörözik majd.)

A szabályok betartását nem csak a bevándorlási hivatalnokok ellenőrzik majd, hanem a munkahelyi viszonyok felügyeletére létrehozott speciális felügyelő is, a Fair Work Ombudsman.

LABOR has introduced new legislation to crack down on 457 visa rorts, requiring employers to conduct labour market testing and keep documentation proving they are adhering to strict new guidelines.

The new bill enshrines in law the obligations of employers under the regime and toughens up the ability of the Department of Immigration to prosecute employers who do the wrong thing.

It also establishes a new “dob-in” hotline – allowing workers to report employers who are unfairly treating foreign workers – and extends the time-limit that a 457 visa holder can stay in Australia after their employment ends from 28 to 90 days.

Businesses will now be required to allocate 1 to 2 per cent of payroll for training purposes for every year of the visa sponsorship and will need to advertise locally before they are eligible to use the scheme.

New powers will be handed to the Fair Work Ombudsman, allowing it to monitor and investigate employer compliance with the scheme. Businesses will need to keep records to prove their adherence to the tougher guidelines.

The Australian

Standard