Áthidaló vízumokról

Azok a szerencsések, akik Ausztrálián belül kérhető vízumra adják be a jelentkezésüket itt helyben várhatják ki a döntést, nem kell elmenniük, még akkor sem, ha a jelenlegi vízumuk lejár. A várakozás idejére életbe lép egy áthidaló vízum, amit akkor kaptak, mikor beadták a jelentkezést az igazi, az alanyi vízumra.

Egyszerre csak egy alanyi és egy  áthidaló vízumod lehet. Az utoljára kapott vízum felülírja és ezzel megsemmisíti a korábbi vízumot.

Az  alábbi idézet a Bevándorlási Szabályzathoz tartozó Végrehajtási Utasításból való. Most a s82(8) – as pont a lényeges nekünk. Ez azt írja, hogy az áthidaló vízum megszűnik, ha a vízum-tulajdonos elhagyja Ausztráliát, kivéve a B jelű áthidaló vízumot, amely nem szűnik meg.

Vannak itt olyanok, nem is kevesen, akiknek az alanyi vízuma megengedi a ki-be utazgatást. Például a diákok, az ideiglenes lakos munkavállalók sőt még a turisták jó része is. Vannak köztük olyanok is, akik az ittlétük alatt egy további alanyi vízumra pályáztak, de még nem kapták meg.  Ha ez az alanyi vízum lejárna az új vízumra várakozás közben, akkor sincs baj, mert akkor automatikusan életbe lép az A jelű áthidaló vízum. Már amikor! Ugyanis az áthidaló vízum nagyon gyenge valami, simán szétpukkan, mint a szappanbuborék, ha kilépsz Ausztráliából.

Ennek semmi jelét nem tapasztalod. A hivatal nem ír majd neked szigorú hangvételű levelet, nem szólít fel semmire, nem kér semmit. De amikor arra számítsz, hogy a meglévő alanyi vízum lejártával automatikusan életbe lép az áthidaló, akkor peched lesz, mert átcsúszol  illegálisba.

Hogyan lehet ezt a helyzetet elkerülni?

Az egyik, hogy az A jelű áthidaló vízum helyett kérsz egy B jelűt. Ez megenged egy beutazást.

A másik lehetőség: ha nem lépett még hatályba az A jelű áthidaló, mert érvényben van egy alanyi vízum, akkor az alanyival elutazhatsz, vissza is térhetsz, de mikor visszatértél, akkor kérni kell a hivataltól az A jelű áthidaló újra-élesítését (reinstatement).

104      Section 82 of the Act & Bridging visas

The circumstances listed at s82 of the Act (When visas cease to be in effect) will cause a Bridging visa to cease to be in effect, regardless of any date specified in the Schedule 2 criteria for the ceasing of a Bridging visa, namely:

•      s82(1) – the Bridging visa is cancelled

•      s82(2A) – an Enforcement visa subsequently comes into effect

•      s82(3) – another visa (other than a Special Purpose visa or a Maritime Crew visa) comes into effect – this includes another Bridging visa coming into effect (see section 105 Section 82(3) – Bridging visa ceases to be in effect because another visa comes into effect and Reactivated Bridging visas)

•      s82(4) – the Bridging visa holder is deported under s200 of the Act

•      s82(5) – a visa to travel to and enter Australia ceases to be in effect at the end of that period or date unless the holder has entered Australia on or before that date and is in Australia at the end of that period or date (this would only apply to BVBs and certain BVFs)

•      s82(7) – a visa to remain in Australia during a particular period or until a particular date ceases to be in effect at the end of that period or on that date

•      s82(7A) – where an event is specified in Schedule 2 for a particular Bridging visa subclass (at When visa is in effect), the Bridging visa will cease the moment that event happens

•      s82(8) – with the exception of BVB, a Bridging visa ceases to be in effect if the holder departs Australia.

105      Section 82(3) – Bridging visa ceases to be in effect because another visa comes into effect

Section 82(3) of the Act provides that a Bridging visa held by a person will cease to be in effect if another visa (other than a Special Purpose visa or a Maritime Crew visa) comes into effect.

However, the person will still ‘hold’ the Bridging visa (even though it is not in effect) because the visa period has not ended. Section 5(1) of the Act provides that the visa period of a Bridging visa does not end if s82(3) applies. The Bridging visa may come back into effect in certain circumstances (it may reactivate) at a later time – see s68(4) of the Act and Reactivated Bridging visas.

For example:

•      a person applies for a Class VB (Skilled Residence) visa and is granted a BVA in association with that application

•      while awaiting the outcome of the Class VB visa application, they apply for and are granted a Student visa – the grant of the Student visa will cause the BVA to cease to be in effect under s82(3)

•      although the BVA has ceased to be in effect, the visa period of the BVA has not ended – the visa period will only end when a decision is made on the Class VB visa application

•      as the visa period has not ended, the BVA could come back into effect under s68(4) of the Act (see Reactivated Bridging visas) if the Student visa ceases, or is cancelled.

Officers should note that when a Bridging visa is granted in association with a substantive visa application, the Bridging visa will cease under s82(7A) of the Act if that substantive visa is granted (not s82(3) of the Act). This is because the grant of that substantive visa is a specified event that will cause a Bridging visa to cease (see for example 010.511(b)(i) that provides that the BVA will cease when the substantive visa is granted).

Standard