Dél-Ausztrália újra szponzorál, na de hogyan?

Összekombináltam a jelenlegi listákat egybe, hogy könnyebb legyen őket áttekinteni. Ezen az oldalon a Current List tétel alatt megtalálod a jelenlegi állást:
http://skilledoccupationlist.net.au/

A listák szerkesztgetése közben tűnt fel, hogy Dél-Ausztrália olyan ügyesen állította össze a szponzorálási listát, hogy az itt végzett, szakmai gyakorlatot még nem szerzett könyvelőket kizárja.

221112 Management Accountant IELTS 7.0 in each band, 3 yrs work experience in field
221113 Taxation Accountant IELTS 7.0 in each band, 3 yrs work experience in field

Ez a jelenség, hogy az Ausztráliában végzett külföldi diákok elé lehetetlen követelményeket állítanak, már a július 1-i nagy változás és lista-szűkítés előtt is megvolt. A szövetségi Bevándorlási Hivatal és az egyes állami bevándorlási szponzoráló hivatalok egymást felülmúlva építik ki ezeket az akadályokat. A nyelvtudási követelményeket is egyre emelik. Dél-Ausztrália most már a szakmunkások többségétől 6,5-es eredményt várk el. Ennyire még az angol anyanyelvű szakmunkások sem képesek. Egy Angliában dolgozó kolléganő mesélte, hogy az angolok is gyakran megpróbálkoznak a nyelvvizsgával, mert ha tiszta 7-est érnek el, akkor több pontot kaphatnak. Ekkor derül ki, hogy sok angol anyanyelvű szakmunkás írásból csak 5,5-ös osztályzatot tud szerezni. Ez végül is természetes, ennyire kell tudni annak, aki általános iskolát és szakiskolát végzett. A 6-os tudás a középiskolát végzettektől várható el.

Az angolok ennek ellenére megfelelnek, mert az angol útlevél a Bevándorlási Hivatal számára 6-os osztályzatot ér. Dél-Ausztrália pedig nagylelkűen 6,5-ösnek fogadja el.

Dél-Ausztrália volt mindig a nagylelkű szponzor. Korábban minden szakmát hajlandó volt szponzorálni, ami csak rajta volt az országos listán. Ma már ők is válogatnak, de nem nagyon. A szponzorálási eljárásuk a Bevándorlási Hivatal eljárásához hasonló és az alapfeltételeik is hasonlóak vagy azonosak az országos feltételekkel. Semmi csavar, mint a többi államnál.
Van viszont egy fontos tétel, ami országos szinten már régóta nincs jelen, de állami szinten igen. Vagyont követelnek! Dél-Ausztrália konkrét számokat is megad. Nyugat-Ausztrália, a másik jó szponzor, megelégedett egy kis költségvetéssel és néhány ezer dollárral. Nem adott meg konkrét számokat.

Financial Capacity

* It is your responsibility to ensure that you have sufficient funds for settling and living expenses when you arrive in South Australia.
* A minimum total of the equivalent of AUD25,000 for a single applicant.
* Additional AUD5,000 for each secondary applicant.
* Must include an overall cash component of at least AUD10,000.
* Must be available when applicant arrives in South Australia.


Az elsődleges vagy egyedüli jelentkezőnek legyen 25 000 dollárja. A másodlagos jelentkezőknek legyen fejenként 5 000 dollárjuk. Összesen legalább 10 000 dollár készpénzben (bankszámlán) legyen, a többi lehet nehezen értékesíthető vagyon is, pl. ingatlan.

Egy fiatal párnak tehát legyen 30 000 dollárja, ebből legalább 10 000 dollár készpénzben (bankban).

Ausztráliában ez a vagyon-dolog kifejezetten konzervatív politikai gondolkodásra vall, de a konzervatív vezetésű szövetségi kormány nem merte bevezetni országos szinten. Mikor az állami szponzorálási eljárást kitalálták, akkor országosan a konzervatívok voltak hatalmon, de állami szinten mindenütt a Munkapárt. A nyugati értelemben baloldalinak vagy szocdemnek számító munkapárti kormányok teketória nélkül bevezették a vagyon-követelményt.
Ebből is látszik, hogy Ausztráliában a hagyományos bal-jobb felosztás nem mindig érvényes. Gyakori, hogy egymás politikáját átveszik, és mint az előbbi példa is mutatja, van úgy, hogy a baloldal jobbra előzi a jobboldalt. A fordítottja is előfordul.

Standard