Rossz vége lesz

Régen az Ausztráliában tanuló külföldi diákok nem maradhattak itt, hanem a tanulmányaik végeztével vissza kellett térni a hazájukba. Onnan aztán pályázhattak ausztrál bevándorlásra.
2001-ben a Howard-kormány megváltoztatta a szabályokat és lehetővé tette, hogy a végzettek helyben pályázhassanak bevándorlásra. 2005 óta a szakmai tanfolyamokat végzettek számára is megnyitották ezt az útvonalat.
Nem teljesen világos, hogy mi is volt ennek az oka.

Kitűnő lehetőség teremtődött a privát szakiskolák és az indiai meg nepáli ügynökeik számára. Egy ilyen tanfolyam még sem igényel akkora erőfeszítést, mint egy három éves egyetem.
A beiratkozottak száma 2005 és 2008 között megháromszorozódott, elérte a 173 ezret.

Rossz vége lesz az egésznek és sokan fognak rosszul járni.

Az lenne a helyes megoldás, ha elvágnák a kapcsot a szakképzés és a bevándorlás között és a diákoknak vissza kellene térni a hazájukba a végzettség megszerzése után.

Tapasztalatból tudom, hogy az ilyen újságcikkek nem egészen az újságíró magánvéleményét tükrözik, hanem valamilyen hatalmi ágét vagy csoportét. Ha például a Bevándorlási Hivatal fontos poszton ülő tisztviselői vagy netán maga a politikai vezetés meg akar változtatni valamit, akkor átnézik a sajtót és találnak egy újságírót, akinek a korábbi cikkeiből az olvasható ki, hogy hasonló véleményen van és a megfelelő forrás-infót megkapva szívesen megír egy ilyen cikket.

Students could not stay on in Australia once they finished their courses. They would have to return home and, if they wished to migrate, apply from there.

Then in 2001, the Howard government changed the immigration rules so that graduates could apply for residency while still in Australia, with certain types of degree getting a higher weighting in assessment. In 2005, trade courses were added to the scheme.

It’s unclear what the motive was. It happened at the height of the China-fuelled resources boom, when labour shortages were acute in some sectors. The same thing was happening with the 457 visa system for temporary skilled migration.

Naturally, the option of moving towards residency after a non-too-cerebral trade course of a year or less, instead of a difficult three-or-four-year university degree, opened up a bonanza for private educational entrepreneurs and their agents on the ground in India, Nepal and elsewhere.

Enrolments by foreign students in vocational courses trebled between 2005 and 2008 to 173,000, with Indians the biggest.

It’s an industry bound to end up with a lot of damage all round. Neither education providers or their student customers care about the quality of training, as long as the documentation is in order for the residency application and the cursory inspections are passed.

Cutting the nexus between vocational education and immigration, restoring the rule that all students return home after their courses, would remove a lot of these negative incentives.

http://www.brisbanetimes.com.au/opinion … -d7rh.html

Standard