Diák-vízum változások

Ez még egy tavalyi hír a diák-vízumok helyzetéről. Most bevezették belőle a jó dolgokat. link

Kruno Kukoc államtitkár-helyettes 2011. október 14-én beszédet mondott az Ausztrál Nemzetközi Oktatás Konferenciáján, Adelaide-ben. A beszéd szövege megtalálható a Bevándorlási Hivatal honlapján. Ebből vettem ki néhány bennünket érintő részletet.

Az Ausztráliában tanuló külföldi diákok száma drámaian visszaesett és a továbbiakban ezen az alacsony szinten marad. Lásd a fekete görbét az alábbi statisztikai előjelzésen.

Overseas student visa grants peaked in 2008-09 at 319 600. VET Sector visa grants went up by over 50 per cent in one year – from 68 600 in 2007-08 to 103 800 in 2008-09. By comparison, Higher Education visas went up by a more modest 3 per cent in the same period.

A külföldi diákoknak kiadott vízumok száma 2008-09-ben érte el a csúcsot: 319 600. A szakképzési szektor {főleg szakácsok és fodrászok} növekedése egy év alatt 50%-os volt. Ugyanabban az időszakban a felsőfokú oktatásra jelentkezettek száma csak szerény 3%-kal nőtt.

Nettó bevándorlási létszámok. A külföldi diákok számának emelkedése, majd visszaesése különösen drámai. Lásd a fekete görbét.


However, it was not the number of students coming to Australia that was a problem. . . What is clear from this chart is that the majority of international students were opting to stay in Australia, with their NOM arrivals significantly outweighing their NOM departures. The differential between departures and arrivals for student visa holders reached a point where, at its peak in 2008-09 there were nearly four times as many people arriving on these ‘temporary’ visas than there were departing.

Nem a diákok létszáma volt az igazi gond, hanem az, hogy ezek nem akartak visszamenni a hazájukba. A bekarikázott 2008-09-es évben az érkezők száma négyszer annyi volt, mint a távozóké.

In the longer run, if policy settings are correct, we expect to see students having a broadly neutral impact on NOM and the population growth, as they complete their courses and go home. Some students may obtain short term temporary work rights. However, if they cannot achieve permanent residency or long term employee sponsorship, eventually they will need to return to their home countries.

Hosszú távon az lesz, hogy a diákok nem befolyásolják majd a nettó bevándorlási létszámot. A tanulmányaik végeztével visszatérnek majd a hazájukba. Néhány diák ideiglenes munkavállalási jogot kap majd, de ha nem képesek megszerezni az állandó lakosi státuszt vagy hosszú távú munkáltatói szponzorálást, akkor mehetnek vissza.

Visa Program Integrity

The current method of assessing whether a Student visa applicant is genuine is by looking at proxies of genuineness, for example:

  • Does the student have sufficient funds to support themselves and pay their fees?
  • Is the applicant’s English commensurate with the course they intend to take?
  • Is the applicant’s previous study commensurate with their intended study in Australia?
  • What is the level of migration risk associated with the country the applicant comes from and the sector in which they intend to study?

A jelenlegi vízum-kiadási módszer a jelentkező szándékának valódiságát így vizsgálja:

  • Van-e a diáknak elég pénze az önfenntartásra és a tandíjra?
  • Tud-e eléggé angolul?
  • A korábbi tanulmányai elegendőek-e a továbbtanuláshoz?
  • Kockázatos országból jön-e? Milyen oktatási szektorban kíván tanulni?

A hivatal új módszert vezet be, amivel szigorúbban szabályozhatja a diákvízumra jelentkezők létszámát.

The Genuine Temporary Entrant (GTE) criterion

  • Do the individual circumstances of the applicant indicate that their main aim is for a temporary stay in Australia to study and then return home?
  • What are the circumstances in the applicant’s home country and their potential circumstances in Australia?
  • Will the applicant’s proposed course of study enhance their career prospects in their home country or globally, or add in a sensible way to their general education?
  • If a similar course is already available in their home country, does the applicant have good reasons for coming to study in Australia?

Valódiak-e a diákvízumra jelentkező szándékai?

  • A diák hazájában milyen körülmények uralkodnak? Ezek arra ösztönzik-e a diákot, hogy az ausztrál tanulmányai befejeztével visszatérjen a hazájába?
  • Milyenek ezek a körülmények a diák hazájában és milyenek Ausztráliában?
  • A tervezett ausztrál tanulmányok javítják-e a diák karrier-lehetőségeit vagy általános tudás-szintjét a hazájában vagy a nagyvilágban?
  • Ha létezik hasonló képzés a diák hazájában, akkor van-e valami nyomós oka arra, hogy mégis Ausztráliában tanuljon?

Azt hiszem, hogy mindenki egyetért abban, hogy ezekre a kérdésekre egy magyarországi diák nem tud olyan válaszokat adni, hogy biztosan megkapja az ausztrál diákvízumot. A magyar helyzet nem ösztönzi a visszatérésre, a magyar és az ausztrál helyzet összehasonlítása éppen az ellenkezőjére ösztönzi és bizony Magyarországon létezik megfelelő képzés. Talán csak az angol-tanulás és néhány felsőfokú képzés esetében lehet helyesen megválaszolni a hivatal új kérdéseire.

A továbbiakban az államtitkár-helyettes eljárási egyszerűsítésekről és könnyebbítésekről beszélt, de ezek a 3. világból pályázók helyzetét javítják majd és nem érintik a Magyarországról jelentkezőket. Illetve annyiban érintik, hogy az indiai és a kínai diákok versenyhelyzetét javítják, vagyis áttételesen a magyarok helyzetét rontják.

Valami jót is mondott. Az itt végzetteknek 2-3-4 éves ideiglenes lakosi vízumot terveznek, munkavállalási joggal. A jelenlegi helyzet majdnem ilyen jó: másfél éves vízum, amire jó sokáig kell várni, de addig is lehet dolgozni. A gyakorlatban tehát már él a 2-3 éves munkavállalási lehetőség.

Enhanced work rights

A post study work visa will be introduced for graduates from Australian universities. The period of the visa will initially be set at two years for a Bachelor or Masters by Coursework degree, three years for a Masters by Research degree, and four years for a PhD. Entry to the visa will be dependent on successfully completing a degree course of specified length and English ability initially set at IELTS 6 or equivalent.

2 éves munkára jogosító vízum jár majd a Bachelor és a Master by Coursework fokozatot szerzett egyetemi tanulóknak, 3 ill. 4 az ettől magasabb fokozatot szerzetteknek.

forrás

Standard